«Підсумки КФЛ 23/24.»
«Підсумки КФЛ 23/24.»
11.04.2024

КФЛ – абревіатура відома напевно кожному поважаючому себе футзалісту столиці. Турнір з величезною історію, який повернувся до нас після дворічної паузи та став справжньою «віддушиною» як для гравців, так і для організаторів. Тож якою вона була, ця «Київська футзальна ліга», у сезоні 2023/2024?

Стосовно формату: було заявлено 10 команд, які відіграли між собою регулярний Чемпіонат в одне коло. Після чого колективи поділилися на Суперлігу (5 найкращих) та Корпоративну лігу (ті, хто зайняли з  6-го по 10-те місця). І вже в новостворених «групах» починалася справжня «заруба» за медалі та престиж.

Давайте спробуємо «пройтися» по кожній команді та виділити якісь ключові моменти, що вплинули на їх підсумковий результат. Розпочнемо з найбільш «неоднозначного» клубу – це MFC TERRATEK. Старт для них – це суцільні «американські гойдалки» (поразка-перемога-поразка-перемога-дві поразки-дві перемоги). Як наслідок, команда застрягла в середині турнірної таблиці та потрапити в Суперлігу не змогла. В Корпоративній лізі  TERRATEK знатно «пошумів» (але не так як того очікувалося). Несподівана поразка від Банк Кредит Дніпро (2:4). Це при тому, що в другому турі Чемпіонату «жовто-чорні» каменя на камені не залишили від «банкірів», вигравши 5:1. Далі команда не з’являється на матчі і отримує дві технічні поразки. Можна вважати сезон завершеним. Шкода в цій ситуації Владислава Лафазана, який цілком міг би поборотися за «золоту бутсу» всього розіграшу КФЛ. Гравцю TERRATEKa не вистачило трьох голів, він зупинився на позначці в 10. А якби відбулися ці матчі, то хто-зна, якби все закінчилось.

На жаль не змогли потішити своїх уболівальників представники «НУХТ». Здавалося б нічия проти Віді-трейд у 3-му турі «регулярки» подарує якісь надії на сезон, але «студенти» в подальшому так і не здобули бодай очко. Вже в «Корпоративній лізі» на команду очікувала технічна перемога над TERRATEKом, і як підсумок – передостання позиція. Сплаву з досвіду (Максима Мовчана) та молодості (від представників SkyUp Futsal 2) не вистачило аби бути конкурентними. Хоча сам 40-річний Максим Мовчан спромігся забити 9 голів у 8 матчах. Можна сказати: «Ложка меду в бочці дьогтю:)»

Команда з Чернігова під назвою «Гончарівськ-Політехнік» теж зірок з неба не хапав, важкувато було молодому колективу тягатися проти столичних команд. Але в лобових матчах з іншими аутсайдерами чемпіонату гості виглядали більш ніж впевнено. Перемогли вони і НУХТ (4:1), і Банк Кредит Дніпро (7:5). Чимала заслуга в цьому Сергія Кудрі, який в обох поєдинках оформив дублі та заслужено був визнаний «левом матчу». В рамках Корпоративної ліги «політехніки» знову розібралися з НУХТом, проте поступилися обом «банківським» командам. Чекаємо на представників із сусідньої області і в наступному розіграші КФЛ.

Про регулярний Чемпіонат Банк Кредит Дніпро може не згадувати. Результати там були не втішні (лише 4 очки). Але в другій частині сезону, вже в Корпоративній лізі команда розцвіла. «Насолили» TERRATEKу, взяли впевнену звитягу над НУХТом, взяли реванш над Гончарівськом, і навіть дали бій в заключному матчі проти ПУМБ, хоча й поступилися. Найкращими в цьому сезоні були Олег Скуратівський та Дмитро Джарти.

У складі ПУМБ була своя зброя – Іван Глуцький. Найкращий бомбардир турніру, 12 забитих м’ячів. Додайте до нього ще декілька класних виконавців (таких як Денис Сабатюк, Ігор Кіян, Сергій Орзул…) і ні разу не здивуєтесь, чому ПУМБ стали переможцями Корпоративної ліги. Чотири перемоги з чотирьох. Приплюсуємо ще дві перемоги в кінцівці регулярного Чемпіонату, і маємо «стрік» з 6-ти звитяг поспіль. Можуть бути собою задоволені.

Маркет Мастер команда, яка повернулась в змагання під егідою ФфзК і цей сезон не став винятком. Євген Старовойтов зібрав конкурентну «банду», яка заслужено потрапила у верхню частину турнірної таблиці. Хотілося б відмітити Олександра Федотова, Максима Кошового, Вітранюка Олега та Віталія Харченка. З 38-ми голів всієї команди, ці четверо забили 27. Проте в рамках Суперліги у «майстрів» не пішло. Лише поразки, і підсумкове 5-те місце. Хороший це результат чи невдалий, судити Старовойтову та тренеру.

Юг-Контракт – це про боротьбу та самовіддачу. Колектив зумів «продертися» в ТОП-5, завдяки перемозі в очній зустрічі з MFC TERRATEK (2:0), адже в обох виявилося по 13 набраних пунктів у Чемпіонаті. Варто зазначити, що підопічні Віталія Нестерука в «регулярці» забили лише 22 голи (друга найгірша атака, менше лише в чернігівців - 19). Проте оборона і воротарський тандем «Рубан-Монятовський» були плюс-мінус в порядку (24 пропущених, краще тільки в першої трійки). В Суперлізі команда взяла реванш у Маркет Мастера (за найбільшу поразку в сезоні – 2:5), та у дуже емоційному протистоянні вирвала перемогу 5:4. В тому вогняному поєдинку червоне світло перед собою побачив не лише Сергій Сімоненко, а й головний тренер Віталій Нестерук та президент Володимир Холодовський. «Вперся рогами» Юг-Контракт і в останніх двох матчах, проте все ж мінімально поступився з однаковим рахунком 1:2.

Амбітний Владислав Рибальченко зі своєю Микільською Слобідкою відкривають п'єдестал пошани. Відразу п’ять гравців забили 4 або більше голів (Тимченко – 9, Грушко – 7, Рибальченко – 5, Уланов та Омельчук по 4). Стандартні положення, зміна тактики, пресинг, гра в штучній більшості – все це принесло свої плоди. І навіть з лідером чемпіонату Star вдалося одного разу зіграти в нічию (1:1). Але був у Микільської Слобідки свій «криптоніт» - і це Віді-трейд. Колектив Владислава Рибальченко врешті фінішував 3-м та підтвердив рівень при якому саме використання футзальних навичок при обмеженості «зіркових» виконавців має право на життя і дає результати при плідній роботі.

На емблемі Віді-трейд зображений ведмідь. І вони стали дійсно грізною силою в КФЛ. Дві нічиї 2:2 на страті розіграшу турніру проти НУХТ і Маркет Мастера якось випадають з контекстів результатів цієї команди. Бо надалі колектив впевнено розібрався з рештою пелотону (якщо не брати до уваги Star, яким програли всі, ну чи майже всі). Як наслідок друга сходинка в Чемпіонаті. Далі три звитяги в Суперлізі (3:1 з Юг-Контракт, 5:1 з Маркет Мастер, 2:1 з Микільською Слобідкою). І фінал. Ну принаймні його так можна було назвати, бо саме в останньому матчі, в очній зустрічі медалі між собою розіграли Віді-трейд та Star. Підопічні Євгенія Жука вели 2:0 завдяки голам Саківського та Кульматицького. Ще й заробили пенальті, але удар Савенка відбив голкіпер. І вже за хвилину суперники один гол відквитали. А в другому таймі і взагалі золоті медалі відпливли від Віді-трейду. Шкода, але це футзал і переможець повинен бути лише один. До срібних нагород команда додала й індивідуальну нагороду Дмитра Давиденко, котрий був визнаний кращим голкіпером сезону.

Ну й Star. Вони цілком виправдали не тільки свою назву, а й очікування всіх експертів у київському футзалі. Дійсно зіркові в усіх сенсах. Надпотужний широкий склад виконавців. Тут тобі і чимало представників вищолігового Авалону (ну а як по іншому, якщо тренер Олександр Славінський), тут і досвід таких легенд як Чепорнюк та Корнійчук, та й решта гравців, які в будь-якій іншій команді були б незамінними. Жоден огляд найкращих голів тижня не пройшов без когось із Star. Ці хлопці творили справжню магію на паркеті (або ж Joga Bonito, тут вже як кому до вподоби), підкуповуючи глядачів. Чого вартий лише шедевр Сягровського в матчі проти Гончарівськ-Політехнік. Обов’язково для перегляду. Майже ідеальний сезон та лише одна єдина та сама нічия з Микільською Слобідкою. Проте я думаю, президент клубу Ігор Стельмах більш ніж задоволений своїми хлопцями і вже  милується заповітним трофеєм на почесному місці. Ну а вклад в сезон легенди українського футзалу Сергія Чепорнюка не залишився непоміченим і організатори саме Сергію вручили нагороду кращого гравця Чемпіонату КФЛ 23/24.

Головний тренер «Star» - Славінський Олександр:

  Чому команда вирішила взяти участь саме у КФЛ, а не в якомусь іншому турнірі? Чи знали зарання орієнтовний склад учасників?

STAR регулярно приймав участь у КФЛ, тому коли цей турнір поновили після дворічної паузи, то з радістю в нього повернувся. 

 Регулярний чемпіонат проходив досить легко для Вашої команди. Чи не зіштовхувались з недооцінкою суперників та відсутністю мотивації? Можливо запримітили когось з інших команд, кого взяли собі «на олівець»? 

Це тільки на папері все виглядає легко, а насправді були різні матчі. Звичайно одразу після перших турів було зрозуміло, хто основні суперники і на них підходили більш сконцентровано. 

 Ні для кого не секрет, що Star дійсно в деякому плані «зіркова» команда, безліч гравців високого рівня. Ваша роль як тренера в такій команді це більше тактик, психолог-мотиватор чи організатор?

Організаційними питаннями у команді довгі роки займається Стельмах Ігор Миколайович, він є головним натхненником і рушійною силою колективу. Мені приємно працювати як з ним, так і з усіма хлопцями, будь то зіркові ветерани чи молодь, яка в цій команді дуже сильна і якісна.

 Ну і декілька слів про вирішальний матч проти Віді-Трейд. Поступалися 0:2, перевернули на 3:2. Як це було? Що зіграло ключову роль? Які емоції?

Ключовим вважаю психологічну стійкість команди. Ми непогано грали з перших хвилин, але пропустили два мʼячі при досить рівній грі. Важливим епізодом став відбитий пенальті нашим воротарем при рахунку 0:2, це перевернуло гру.

Знайшли помилку, натисніть