Денис Білоусов: «Будь-яка справа повинна бути завершена»
Денис Білоусов: «Будь-яка справа повинна бути завершена»
31.12.2021

Виконавчий директор Федерації футзалу Києва (ФФзК) Денис Білоусов розповів про труднощі, з якими довелося зіштовхнутися через пандемію, досягнення і проблеми організації, нового спонсора і підбив підсумки року.

– В кінці вересня завершився сезон 2019/20 і буквально одразу почався новий розіграш. Чи можна назвати попередній сезон найважчими у вашій кар'єрі?

– Так, він був досить складним. Може не найважчим проти перших сезонів і, можливо, тих, що будуть попереду. Я сподіваюсь, що важче вже не буде. Причини зрозуміло в чому – це карантин, відсутність змоги проводити повноцінні турніри замкненого циклу, як ми це звикли, тобто цілий рік. На ситуацію дуже погано вплинула відсутність корпоративних турнірів, тобто змагань для компаній та організацій, яких ми зазвичай за рік проводимо чимало.

– Які події минулого сезону варто виділити особливо?

– Треба виділити те, що не зважаючи на всю складність ситуації, ми завершили  попередній сезон. Хоч і не все провели у заплановані терміни, а дещо завершили вже восени, однак ми виконали усі свої зобов’язання на сезон перед організаціями, командами та партнерами – я так вважаю. Витягнули і за фінансовими показниками: у нас майже не було затримок по заробітній платі працівникам і з командами не було ніяких проблем. Думаю, що наша головна заслуга – це завершення попереднього сезону і те, що ми розпочали новий.

– Турніри під егідою ФФзК були перервані в середині березні, а відновлені тільки на початку червня. Зараз ви можете сказати, що рішення догравати сезон було правильним?

– Так, звичайно. Будь-яка справа повинна бути завершена. Якщо ми розпочали сезон, то повинні його закінчити коли б це не було. Слава Богу, що у нас для цього були час, можливість і ресурси. Це рішення однозначно правильне. Ба більше, його приймали не тільки ми одні. Федерація радилися  з президентами клубів, самими командами, тож це було більше колегіальне рішення. Я вважаю, що ми все зробили як слід.

– По завершенні сезону можете дати оцінку тому, як Федерація подолала ситуацію, пов'язану з пандемією?

– Почнімо з того, що я переконаний, що криза ще не подолана. Якщо говорити про попередній етап кризи, то, на мою думку, ми її подолали. Було дуже важко зважаючи на те, що йшла підготовка нового сайту. На нього були закладені чималі витрати, але вже не можна було відмовлятися від цієї ідеї, тому що він нам був потрібен на осінь. Не зважаючи на те, що ми не провели багато корпоративних турнірів та недоотримали з них кошти, але все-таки я вважаю, що основні завдання ми виконали. Перше і головне – ми запустили новий сайт.

– Як вплинула пандемія на проєкти ФФзК?

– Знову ж таки, головним проєктом на цей сезон була розробка і впровадження нового сайту. Основні завдання по ньому виконані – сайт запущено, він функціонує і вже йде вторинний процес, тобто його налагодження. Це було основне, бо це досить велика і недешева робота. Попри все ми з цим впоралися.

Друге – ми дійсно закінчили усі турніри, що почали. Які ж не змогли розпочати – ті вже не починали. Так вже склалося. Це теж одне із основних досягнень. Інші проєкти в такий час було недоцільно і неможливо планувати.

Відзначу й те, що підготували себе і команди до введення нових принципів роботи через правило «один гравець – одна команда». Це було для нас напрочуд болісно, особливо саме в цей рік, але що і як змогли – так і зробили. Може не все досконало, може не все ще працює як треба, але певний початок цьому ми заклали.

– Як справляєтеся з тією критикою, яка часто супроводжує київський футзал?

– Ми до неї звикли. Як кажуть, не помиляється той, хто нічого не робить, а ми весь час робимо щось нове, постійно намагаємося якось вдосконалювати свою роботу, а тому без якихось труднощів і помилок в цьому обійтися неможливо. Звичайно, неможливо обійтися і без критики, бо усі не можуть бути задоволеними. Так що до критики ми ставимося з розумінням і прислуховуємося до неї, але у нас є своє чітке розуміння тієї чи іншої проблематики. Загалом я вважаю, що ми йдемо правильним шляхом і продовжуватимемо це робити.

– Чи можна казати про прогрес київського футзалу?

– Звичайно, можна. Свіжий приклад – три представники нашого чемпіонату («BudmonsteR», «INTER», «Eldorado») пробилися в 1/8 фіналу Кубку України. Я вважаю, що це точно не регрес. Може це не такий великий прогрес, бо у нас було і більше представників на цій стадії турніру в сезоні 2017/18. Проте для такого складного року, коли багато команд були на карантині і мали хворих на коронавірус, чимало гравців були не в формі, бо був порушений тренувальний процес, вважаю, що такий результат про щось та й каже. Це що стосується ігрового прогресу.

Якщо казати про організаційні моменти, то тут можу виділити те, що ми трохи переформатували чемпіонат Києва – у нас з’явилася ще одна ліга, тобто тепер більше команд отримали змогу підвищуватися у класі щороку. Відзначу і введення того ж правила «один гравець – одна команда». Теж вважаю, що це прогрес. Це кроки до нормальної правильної моделі спортивних змагань.

– Чи ведеться зараз робота щодо телетрансляцій, бо раніше робилися певні кроки в цьому напрямку?

– Це питання більше до наших маркетологів, які оцінюють доцільність таких трансляцій. Я вважаю, що футзал поки що, на жаль, у нас не є таким популярним видом спорту, що дозволяв би використовувати телетрансляцію як засіб популяризації. Ще немає такої кількості глядачів, яка б його дивилася. Може тут палиця з двома кінцями і якщо будуть телетрансляції, то зросте й аудиторія, але ж є ще є фінансова складова... Поки що ми задовольняємося трансляціями в інтернеті, де щороку росте кількість глядачів.

Думаю, що ще зарано говорити про телевізійні трансляції, зважаючи на те, що ми працюємо тільки в рамках Києва, адже у нас не змагання національного рівня.

– Федерація розвивається, і питання про комплексного партнера стає все більш нагальним. Судячи із зовнішнього оформлення  проєктів спонсорів вдається знайти.

– Це, мабуть, обов’язкова умова для подальшого розвитку. Саме в цьому сезоні ми знайшли такого партнера. Як можна було помітити, ми почали працювати з компанією «Parimatch». Це для нас крок вперед і новий рівень співпраці. Ми й до цього працювали з партнерами, але це була більше, так би мовити, аматорська співпраця, а тепер це нагадує професійний рівень, коли у нас є чіткі зобов’язання. Ми щомісяця звітуємо перед партнером щодо виконання своєї частини угоди. Я сподіваюся, що ми з новим партнером успішно проведемо сезон 2020/21 і наступного року будемо вдосконалювати та розширювати цю співпрацю.

– Зараз непрості часи для багатьох галузей. Який зворотний зв'язок надходить від партнерів ФФзК?

– Звичайно ми зважаємо на те, що зараз легко, мабуть, тільки кур’єрським службам доставки. У них зараз золотий час, тому що можна багато заробити. Наші партнери теж потерпають від проблем, пов’язаних з карантином і пандемією. Втім, я не можу сказати, що проти минулого року у нас стало менше партнерів. Всі наші попередні спонсори залишилися з нами – Select Sport, Eldorado, ARDI Logistics, Причиста. Вони усі виконують власні зобов’язання, а ми ж намагаємось перед ними виконувати свої.

– Які стосунки у Федерації з Федерацією футболу Києва (ФФК) і Асоціацією футзалу України (АФУ)?

– Я вважаю, що це природні стосунки, тобто нічого неймовірного, але нічого й поганого. Ми є колективним членом як однієї, так й іншої організацій. Мені здається, що до нас, як до колективного члена, претензій немає і бути не може. Якщо ж ви хочете дізнатися думку з іншого боку, то треба ставити це питання головам ФФК і АФУ.

– Як ФФзК справляється своїм невеликим колективом з таким величезним обсягом оргпроблем?

– На мою думку, ми навчилися уникати великого обсягу оргпроблем. У нас дійсно маленький, але дуже професійний колектив, де кожен знає що він робить і відповідає за свою частину роботи. В принципі, може тут треба постукати по дереву, але ні в тому, ні в цьому сезоні, у нас не було аж таких надскладних проблем, які б ми не могли вирішити. Робочі моменти завжди виникають і є, але ми до цього давно звикли.

– Які із напрямків роботи Федерації викликають у вас найбільшу тривогу?

– Для мене, як для виконавчого директора, головним, мабуть, є фінансове питання, зважаючи на складний сезон, на всі труднощі і попри те, що є у нас є партнери, ми проводимо турніри. Може я така людина, що перестраховується і старається заглядати наперед. В моєму баченні питання номер один завжди – фінансовий стан організації і фінансовий план на рік, шляхи виконання цього бюджету.

Якщо казати про якісь організаційні питання, то, звичайно, я бачу проблемний напрямок в кадрах. Я вважаю, що нам не вистачає кваліфікованого персоналу. У нас є команда менеджменту, але не вистачає людей, які можуть кваліфіковано проводити змагання і обслуговувати ігри. Це стосується арбітражу, в деяких моментах медійної частини, і взагалі організаційної складової. Це основне, що я бачу.

– У вас уже є уявлення про те, наскільки важким тягарем ляже криза на саму ФФзК?

– Загалом є. У мене є картина попереднього сезону, коли ми майже втратили пів сезону і я бачу які наслідки тієї частини кризи. Якщо ця криза обмежиться локдауном в січні, як його називають, «різдвяними канікулами», то вплив буде не таким великим. Якщо ж це продовжиться до весни або ще й весною, то наслідки будуть погані. Проте намагаємося на все це дивитися з оптимізмом.

– Чи проводяться консультації з ФФК і АФУ щодо подальшого розвитку подій?

– На жаль, в односторонньому порядку ми не отримуємо інформації від цих організацій. Тобто ми самостійно слідкуємо за постановами Кабінету міністрів і  розпорядженнями в Київської міської держадміністрації щодо ситуації у Києві. Думаю, що ФФК і АФУ в такому самому становищі і дивляться на розпорядження зверху.

– Підбиваючи підсумки 2020 року, яку оцінку ви можете поставити Федерації?

– Якщо казати про Федерацію, то по п’ятибальній шкалі я б поставив тверду четвірку. Звичайно, не все виконано, але зважаючи на складну ситуацію і умови, що склалися, вважаю, що ми спрацювали досить добре. Якщо давати оцінку року взагалі, то це, звичайно, якийсь треш. Це дуже важкий рік по всіх напрямках, але сподіваємося, що він закінчиться, почнеться новий і у нас все буде добре.

Пресслужба ФФзК

Знайшли помилку, натисніть