Чемпіонат Києва 2021/22. Огляд першого вікенду догравань
Чемпіонат Києва 2021/22. Огляд першого вікенду догравань
20.09.2022

Субота

10:00 Друга ліга Ліга В чемпіонат Києва - Тур 3 DPP -- СК ARX 5:3

«Поліціянти» вирішили зіграти від захисту і їхній план на гру спрацював. «Страховики» володіли великою перевагою, але боролися не тільки з суперником, а і з собою, бо не вдавалося усю свою перевагу втілити в забитий м’яч. «DPP» виходив в контратаки рідко, але влучно. Перше й останнє слово в першому таймі було за Олександром Джуменком, хоча у другому голі не обійшлося і без рикошету. Не можемо, звісно, не виділити самовіддану гру голкіпера господарів Олександра Пуху, який діяв безпомилково.

У другому таймі кіпер господарів лише посилив свій вплив на гру. «ARX» продовжував наполегливо шукати спосіб, щоб таки знайти шлях до сітки воріт Пухи й таки його знайшов – 2:1. Проте сам же Пуха вдало підключається до атаки та віддає гольову на Дзюбу. Згодом Джуменко закріплює бенефіс хет-триком – 4:1. Ситуація для гостей стає загрозливою. 6,5 хвилин до сирени й на майданчику з’являється п’ятий польовий. Моменти продовжують створюватися, але Пуха на куражі. Втім, ще два м’ячі в його воротах таки опинилися (один в рівних складах, один  з пенальті). У СК «ARX» залишається заледве більше ніж хвилина, щоб вирвати внічию, але Пуха поставив масну крапку своїм ударом в порожні ворота з власного воротарського майданчика – 5:3. От і не вір після цього, що воротар – це пів команди.

11:00 Перша ліга Ліга В - Тур 2 ПБФ -- АФК Гренадер 3:2

Практично рівний перший тайм запам’ятався хіба що гольовим вибухом на старті у виконанні обох команд: Школьніков рахунок відкрив, а Курілов його курйозно зрівняв. За 14 секунд до перерви Ярослав Аксьонов зробив цікавий хід знявши воротаря. «Будівельники» користуючись зі штучної більшості намагалися результативно розіграти аут, але це їм не вдалося. Так що на перерву команди пішли за нічийного рахунку 1:1.

В другій половині гри господарі виглядали дещо цікавіше, можливо, внаслідок кращої готовності. Все-таки тренувальному процесу у господарів позаздрять і деякі команди вищої ліги. Джарти та Шилов довели рахунок до 3:1. Залишалося ще 3 хвилини й гості вирішили зіграти вп’ятьох без воротаря, але це не дуже допомагало. Спокійний хід гри перервало обопільне вилучення на рівному місці. На щастя, самі ж вилучені дуже швидко знайшли порозуміння за межами майданчика. Проте це принесло господарям п’яте командне порушення, а невдовзі й шосте. Головний бомбардир «Гренадера» Чуб з дабл-пенальті був точним – 3:2. На табло залишалося ще 24 секунди, але «ПБФ» вдало протримав м’яч у своїх ногах в ці секунди.

11:55 Друга ліга Ліга В - Тур 7 ЄвроТехноБуд -- МФК Юніон 1:2

Позиційна гра з невеликою кількістю моментів і помітним браком дещо пожвавішала у другому таймі. Спочатку команди обмінялися не зовсім логічними за перебігом гри голами, а все найцікавіше залишилося на останню хвилину матчу. «Будівельники» мали три чудові моменти, щоб вийти вперед, натомість пропустили у свої в неявній ситуації: Кривенко забив головою, вигравши боротьбу у захисника після дальнього накидання від свого воротаря. Може десь трохи на фарті, але «Юніон» поклав у свою скарбничку 3 залікові пункти.

13:00 Перша ліга Ліга А - Тур 1 Юрінновація -- ARDI Logistics 2:9

Гості були великим фаворитом цього матчу, але дебютні хвилини перевернули все догори дригом. Коровяковський видряпав м’яч у захисника і несподівано відправи його у ворота, а Грищенко подвоїв перевагу дальнім ударом. «Логістів» швидко приземлили на землю і команда увімкнулася. «Юристи» трималися як могли, але клас суперника значно вище. Особливо сікав й рубав, вірніше роздавав і забивав Валентин Цвелих. Зарядженості заслуженого ветерана можуть позаздрити усі його молодші партнери. Рахунок 2:3 після перерви залишав «юристам» шанс якось зачепитися за результат. Однак похід за очками для них закінчився на першому ж володінні у другому таймі: Віталій Мамчур прикро не зміг зупинити передачу партнера з ауту – 2:4. Далі ще один гол після рикошету і пішов розгром від гостей. Те, що це був не день Віталія Мамчура довершив своїм четвертим голом невгамовний Цвелих після його ж передачі. Валентин Цвелих явно достроково став найкращим бомбардиром ліги.

Неділя

09:55 Друга ліга Ліга C чемпіонат Києва - Тур 5 Бастіон -- ДП Антонов 4:1

Господарі вдало зіграли від захисту, але це мало бути підкріплено ще чимось. Ще чимось виявилися бажання, настрій на матч, який був чи не на дві голови вище, ніж у суперника (достатньо подивитися на емоційній реакції «бастіонівців» після своїх вдалих дій), та перевага у фізиці та жорсткий відбір м’яча. У підопічних Станіслава Гончаренка іноді проходили цікаві комбінації, але все виглядало занадто «стерильно», не вистачало емоцій і, що головне, реалізації, особливо після «стандартів». Ні для кого не є таємницею, що після «стандартів» зараз забивається великий відсоток м’ячів, а «авіатори» навіть не зуміли реалізувати два дабл-пенальті. Четвертий гол з підключенням воротаря після розіграшу ауту навіть якось по-знущальному виглядав, коли «на п’ятаку» двоє «бастіонівців» практично розстрілювали воротаря. Гол Ковтуна, звісно, додав ложку меду в бочку дьогтю, але видно, що роботи Станіславу Гончаренку вистачить ще надовго.

10:45 Вища ліга Чемпіонат Києва - Тур 14 ГРІФОН – INTER 4:4

Господарі на цю гру виходили без двох своїх головних надій в атаці (Іванова та Шайдюка), але попри це вирвали нічию у матчі з фаворитом. «Нера-адзурі» варто було виграти всі матчі, що залишилися і тоді команда ставала б чемпіоном. Щось ця мотивація не дуже допомогла «INTER’у». Гості вийшли дещо «розібраними», а як тільки щось не виходило, то проявлялася їхня стара проблема про спрямування емоцій н на гру, а на арбітрів. Таке розпилення сил зазвичай до добра не доводить, що й трапилося у звітному матчі. Знекровлений в атаці «ГРІФОН» створив купу проблем своєму іменитому супернику і сповна скористався шансом. За підсумками першого тайму господарі повели 3:1.

У другому таймі підопічні Михайла Бєляєва згадали про свій статус і дуже потужно його провели. Денис Сандецький на правах капітана як справжній мотор вів партнерів за собою. Окремо виділимо і новачка колективу Максима Бессалова, який суттєво вирізнявся на тлі партнерів – все-таки досвід виступів у Лізі чемпіонів УЄФА та Екстра-лізі дається взнаки. Сергій Романовський теж зіграв на хорошому рівні, а Олександру Семенову ще треба трохи часу, щоб остаточно вписатися в нову для себе команду. У будь-якому випадку «інтеристи» «закрили» суперника на його половині майданчика і почали витягати себе із складного становища. Вже на 30-й хвилині Охременко з передачі Сандецького робить рахунок 3:4. Здавалося, що гості свого вже не віддадуть, та вони й не зупинялися. Хвилі атак на ворота «ГРІФОНа» накочувалися одна за одною, але за 3 хвилини до кінця зразково-показово контратака завершилася оформленим дублем Олексія Проскуріна – 4:4. Олексій в цьому матчі нічого суперфантастичного не показав, але тактична підкованість, швидкість і відкривання на рівні. Тож можемо привітати «фіолетово-білих» з якісним підсиленням складу. У таких ситуаціях команди, де грає Віталій Дєнюжкін вчиняють просто і кіпер грає у ролі 5-го польового. Михайло Бєляєв в цьому плані велосипеда не винаходив. Завершилося все обрізкою і вилученням Дєнюжкіна за гру рукою за межами штрафного майданчика. До кінця матчу залишалося 34 секунди і за ці крихти часу «інтеристи» були більше заряджені на те, щоб забити, ніж їхні візаві. Про це свідчить і вихід Романовського у ролі четвертого польового замість воротаря. Неймовірний матч з, мабуть, справедливим результатом.

12:10 Перша ліга Ліга В - Тур 2 Triolan – MacPaw 4:2

Після літньої паузи Дмитро Шувалов повернувся на тренерський місток «MacPaw» і це одразу дало свої плоди. Поки що не в результаті, але принаймні відбилося на якості гри. Чудовий старт від «айтівців» і млява гра від «телекомунікаційників» довершила дебют до рахунку 0:2. А ще ж був удар Сергія Юрченка у хрестовину… Все-таки 0:3 це явно серйозніше. Ніж 0:2 навіть для психіки. В цьому плані для підопічних Сергія Мельника дуже вчасно підоспів гол Євгена Дацка. Господарі поступово почали вмикатися і Шувалов відчуваючи неладне взяв тайм-аут. Та все-таки індивідуальний клас виконавців «Triolan’у» дався взнаки. По-серйозному включилися у гру Віткін з Директоренко, які разом грали ще у МФК «Кий» у далекому сезоні 1999/00. На перерву команди пішли вже за мінімальної переваги «Triolan’у». У другому таймі Віткін оформив дубль, а «зеленим» бракувало трошки вдачі у завершальній стадії. Потім уже забракло «фізики». За 6 хвилини до кінця «MacPaw» почав практикувати гру із зайвим польовим гравцем, але за іронією долі два супермоменти мали у рівних складах. Закономірна перемога «Triolan’у», але у «MacPaw» проглядається світло в кінці тунелю.

13:10 Вища ліга Чемпіонат Києва - Тур 10 SKIDKA -- SkyUp Futsal  4:0

«SkyUp 2» змінив не тільки назву на «SkyUp Futsal», але ще й велику частину команди. Зрозуміло, що за таких умов треба час, щоб механізм запрацював. І «SKIDKA» явно не найкращий варіант, щоб стати першою перевіркою для оновленої команди. Не забуваймо й той факт, що до складу господарів повернулася ударна пара Цой-Медвідь, якій не потрібен час на адаптацію в колективі, бо вони ніби його й не покидали, тож влилися як рідні. З таким підсиленням «скідочники» можуть гори звернути, ну принаймні виграти чемпіонство точно. Команди високо і щільно накривали одна одну, особливо це стосувалося підопічних Юрія Мельника, ніхто не хотів поступатися ініціативою. І загалом рівний перший тайм завершився мінімальною перевагою «SKIDK’и» (1:0), яка суттєво переважала опонентів в одному компоненті – зіграність. Саме це й дозволяло підопічним Олега Шуста спокійно і без паніки виходити з-під, здавалося б, 100% пресингових пасток «помаранчево-чорних». Окремо відзначимо всю комбінацію і порятунок Негеля у карколомному стрибку після удару Назарова на 15-й хвилині. Весь епізод від початку і до кінця заслуговує на потрапляння в окрему нарізку за підсумками чемпіонату.

У другому таймі все йшло за сценарієм першого. Хіба що Володимир Негель почав підключатися для атак своєї команди, щоб додати гостроти попереду. В середині другого тайму господарі швидко забили ще двічі. Віддамо належне в цих епізодах індивідуальній майстерності Едуарда Ткаченка (автор асиста на Щерицю), Юрія Щериці та Андрія Мар’євича. «Авіатори» змушені були грати вп’ятьох і пропустили вчетверте в порожні ворота. «Білі» дуже вдало захищалися проти п’ятьох польових і вдруге поспіль у чемпіонаті залишили свої ворота в недоторканності, що дійсно є непересічною подією. На один гол «SkyUp Futsal» награв, але більше до підсумкового результату питань немає.

Окремої згадки заслуговує поважне ставлення гравців один до одного впродовж усього матчу з регулярними вибаченнями після порушень та усіма іншими атрибутами чесної гри – так би й завжди. Особливо це стосується першого тайму. Схоже, що «SKIDKA» стає головним фаворитом на здобуття чемпіонства.

14:50 Перша ліга Еліт Ліга А - Тур 3 АГРОМАТ -- Анреал Mobby 3:4

«Плиточники» суттєво посилилися і ми не даремно сподівалися на серйозну зарубу в Лізі А Першої ліги Еліт. Ну а хто ж ще мав зупинити впевнену поступ «Анреал Mobby»? Вийшов справжній матч гідних суперників. Результат мг розвернутися у будь-який бік і долю матчу визначили деталі. Суттєво зріс індивідуальний рівень виконавців у «АГРОМАТА» та й Дмитро Шувалов привніс свої ідеї в команду. Проте цього разу бійцівські якості, командний дух, а також бажання битися до останнього і допомогли «нереальним» взяти реванш та укріпити своє лідерство в турнірній таблиці. У першому таймі окремо не можемо не відзначити чудовий індивідуальний гол Антон Рогозянського. Ну і, звісно ж, наочону ілюстрацію боротьби до останнього – м’яч Олексія Лісового на останній секунді першої половини, що встановив на табло рахунок 2:2. На 25-й хвилині в сумбурі, що коївся на майданчику в ту хвилину, Лісовий вибіг в контратаку і вперше вивів свою команду вперед у цьому матчі – 2:3. Залишалося більше трьох хвилин ігрового часу, тому господарі пішли з п’ятим польовим, але нічого не награли. А потім Тарас Коваленко схоже, що трохи загубив ворота і пропустив потужний удар Вовченка в ближній кут після розіграшу ауту – 2:4. «Плиточники» в більшості дуже швидко відіграли один м'яч. Залишалося ще майже 1,5 хвилини і вони пішли вперед під звуки підтримки своїх уболівальників. У цей вирішальний час Дмитро Іванов пару разів виручив своїх партнерів і допоміг здобути 3 очки своїй команді.

15:50 Друга ліга Ліга D чемпіонат Києва - Тур 3 Parimatch Tech – Політехнік 1:5

Обидві команди суттєво перетрусили свої склади. Хтось, звісно. не від хорошого життя. У «айтівців», звісно, суттєво впав рівень взаєморозуміння і зіграності на майданчику. Та й може господарям дещо бракувало мотивації, а більше хотілося пограти у своє задоволення. «Студенти» цього не дуже дозволяли розгулятися своїм опонентам, бо явно вирішували власні завдання, а вони чіткі та конкретні. Можливо «техівці» й могли б оборонятися ще довше, але  воротар не виручив після удару Дмитра Сушкова в середині першого тайму. Фактичні господарі майданчика відкрили рахунок і збадьорилися ще сильніше. Остаточно доля матчу була вирішена за 4 хвилини, які розділила пауза на перерву. Ще три м’ячі за такий короткий проміжок часу остаточно зломили «жовто-чорних». І що найприкріше не тільки гравців, а і їхніх уболівальників, які підтримували команду у першому таймі, бо саме в такий важкий момент теж хочеться чути підбадьорливі крики з трибун. Все могло завершитися великою поразкою, але Микола Моргун з відскоку ефектно перекинув воротаря і забив гол престижу для своєї команди.

16:50 Друга ліга Ліга C чемпіонат Києва - Тур 3 Укренерго -- Агромат-2 2:4

У господарів у зборі виявилися не всі лідери, чим з радістю скористалися дублери «плиточників». Лідер Ліги С у цьому матчі виглядав мобільнішим і організованішим за свого суперника. Та й вболівальники гнали своїх улюбленців уперед. Хоча, для «Уркенерго» все починалося добре, коли в дебюті гри Владислав Жуковський як ніж крізь масло пройшов захист «Агромату-2» і відкрив рахунок, а Олег Скрипник знову вивів своїх партнерів вперед, коли розрядив пожежу біля їхнього штрафного майданчика точним ударом у ворота. У гостей же всі голи були після осмислених дій – тут і гарні комбінації, і вдалий розіграш «стандартів». Загалом можна стверджувати, що по грі «Агромат-2» дійсно виглядав сильніше десь на ту різницю, яку й награв. А от «енергетики», на жаль, знову без очок.

Знайшли помилку, натисніть